Corsetul sau orteza este un brâu medical utilizat în traumatisme, afecțiuni degenerative sau modificări patologice ale curburilor coloanei vertebrale. Este confecționat dintr-o țesătură elastică, fiind prevăzut cu tije din plastic sau metal și curele speciale de strângere.

Din punct de vedere funcțional, există două tipuri de orteze:

 • cu rol de fixare – fixează coloana vertebrală, reducând sarcina și presiunea exercitată asupra sa;
 • cu rol de corecție – susține coloana vertebrală, corectând defectele curburilor sale (corset ortopedic pentru postură).

În funcție de  gradul de fixare, ortezele sunt împărțite în două categorii:

1. Semi-rigid

Se recomandă să fie purtat atunci când se efectuează o activitate fizică intensă, șofat sau ortostatism prelungit, precum și în cazul durerilor de spate cauzate de sciatică, spondiloze, hernie de disc, osteoartrită etc. Orteza (lombostatul) îndeplinește următoarele sarcini:

 • stabilezează zona lombo-sacrată;
 • limitează mișcările individuale în segmentele vertebrale (pacientul realizează diverse activități mișcând spatele în bloc, fără să suprasolicite zona afectată);
 • relaxează musculatura paravertebrală, o încălzește și realizează un masaj usor;

 2. Rigid

Este recomandat să fie purtat după o intervenție chirurgicală, după traumatisme în perioada de început a recuperării și în cazul corecției scoliozelor cu un grad mare de curbură. Acesta îndeplinește următoarele funcții:

 • compensează posibilitățile de sprijin a segmentului afectat;
 • protejează vertebrele de la deplasare;
 • reduce perioada de reabilitare;

Aceste corsete pot fi realizate integral din plastic sau conțin tije metalice pentru o mai bună fixare.

Tipul necesar de orteză este recomandat de către medic. Acesta, de asemenea, indică principalele reguli de purtare, a căror respectare este cheia eficienței terapeutice.

Cel mai frecvent sunt utilizate orteze pentru zona lombo-sacrată. Iată câteva dispoziții generale care trebuie urmate atunci când se poartă lombostatul:

 • Nu trebuie purtat timp îndelungat. În etapele inițiale ale apariției durerii, poate fi utilizat pe parcursul întregii zile (cu pauze când pacientul stă culcat), ulterior pe măsură ce se reduce durerea, durata purtării acestuia trebuie să scadă.

Deoarece musculatura din zona unde este poziționat lombostatul nu poate să execute complet mișcările fiziologice, aceasta își pierde din funcții (se relaxează excesiv). Purtarea permanentă (peste 6 ore/zi) mai mult de trei săptămâni, are ca rezultat instabilitatea segmentului lombo-sacrat (susținerea acestuia nu este asigurată de către sistemul musculo-ligamentar ci este preluată de corset).

 • Nu este necesară utilizarea acestuia pe timp de noapte(corsetul reduce presiunea verticală asupra coloanei vertebrale; când persoana este culcată această presiune este oricum minimă; dacă, în poziția culcat, mișcările de răsucire accentuează semnificativ durerea puteți utiliza lombostatul, în cazul în care vă simțiți mai bine.
 • În situația unor activități fizice de durată (stat în picioare mai mult de 30 min, efort fizic, șofat prelungit) se recomandă purtarea lombostatului pentru prevenția eventualelor agravări. De asemenea, în cazul afecțiunilor coloanei vertebrale, se recomandă purtarea lombostatului în cazul apariției primelor semne de discomfort sau durere.
 • Nu strângeți orteza prea tare (reduce circulația sângelui la nivelul coloanei vertebrale, mușchilor și pielii);
 • Se recomandă să se poarte o lenjerie dedesubtul ortezei pentru a evita frecarea corpului de acesta;

Cum să alegem orteza?

1. Gradul de rigiditate. În cazul durerilor severe, după fracturi și interventii chirurgicale pentru bolile care necesită fixare puternică a coloanei vertebrale, se recomandă corset ortopedic rigid. Această alegere este făcută doar de către medic.

2. Dimensiune. Dimensiunile gamei de corsete pot varia în funcție de producător. Unii dintre aceștia se orientează după circumferința taliei, alții dupa circumferința zonei lombare. Deci, înainte de a cumpăra, trebuie să masurați zonele corespunzătoare.

3. Tipul corsetului este stabilit de către medic, în funcție de diagnosticul pacientului.

Ortezele care  sunt compuse din țesătură, lână sau piele, fără să conțină elemente suplimentare de susținere sub formă de tije, protejează pacientul doar de variațiile de temperatură.

Purtarea corsetului este doar o componența a procesului de recuperare. Utilizarea exclusiv a acestuia nu garantează vindecarea afecțiunii.