Corsetul sau orteza este un brau medical utilizat in traumatisme, afectiuni degenerative sau modificari patologice ale curburilor coloanei vertebrale. Este confectionat dintr-o tesatura elastica, fiind prevazut cu tije din plastic sau metal si curele speciale de strangere.
Din punct de vedere functional, exista doua tipuri de orteze:
- cu rol de fixare – fixeaza coloana vertebrala, reducand sarcina si presiunea exercitata asupra sa;
- cu rol de corectie – sustine coloana vertebrala, corectand defectele curburilor sale (corset ortopedic pentru postura).
In functie de gradul de fixare, ortezele sunt impartite in doua categorii:
1. Semi-rigid
Se recomanda sa fie purtat atunci cand se efectueaza o activitate fizica intensa, sofat sau ortostatism prelungit, precum si in cazul durerilor de spate cauzate de sciatica, spondiloze, hernie de disc, osteoartrita etc. Orteza (lombostatul) indeplineste urmatoarele sarcini:
- stabilezeaza zona lombo-sacrata;
- limiteaza miscarile individuale in segmentele vertebrale (pacientul realizeaza diverse activitati miscand spatele in bloc, fara sa suprasolicite zona afectata);
- relaxeaza musculatura paravertebrala, o incalzeste si realizeaza un masaj usor;
2. Rigid
Este recomandat sa fie purtat dupa o interventie chirurgicala, dupa traumatisme in perioada de inceput a recuperarii si in cazul corectiei scoliozelor cu un grad mare de curbura. Acesta indeplineste urmatoarele functii:
- compenseaza posibilitatile de sprijin a segmentului afectat;
- protejeaza vertebrele de la deplasare;
- reduce perioada de reabilitare;
Aceste corsete pot fi realizate integral din plastic sau contin tije metalice pentru o mai buna fixare.
Tipul necesar de orteza este recomandat de catre medic. Acesta, de asemenea, indica principalele reguli de purtare, a caror respectare este cheia eficientei terapeutice.
Cel mai frecvent sunt utilizate orteze pentru zona lombo-sacrata. Iata cateva dispozitii generale care trebuie urmate atunci cand se poarta lombostatul:
- Nu trebuie purtat timp indelungat. In etapele initiale ale aparitiei durerii, poate fi utilizat pe parcursul intregii zile (cu pauze cand pacientul sta culcat), ulterior pe masura ce se reduce durerea, durata purtarii acestuia trebuie sa scada.
Deoarece musculatura din zona unde este pozitionat lombostatul nu poate sa execute complet miscarile fiziologice, aceasta isi pierde din functii (se relaxeaza excesiv). Purtarea permanenta (peste 6 ore / zi) mai mult de trei saptamani, are ca rezultat instabilitatea segmentului lombo-sacrat (sustinerea acestuia nu este asigurata de catre sistemul musculo-ligamentar ci este preluata de corset).
- Nu este necesara utilizarea acestuia pe timp de noapte (corsetul reduce presiunea verticala asupra coloanei vertebrale; cand persoana este culcata aceasta presiune este oricum minima; daca, in pozitia culcat, miscarile de rasucire accentueaza semnificativ durerea puteti utiliza lombostatul, in cazul in care va simtiti mai bine.
- In situatia unor activitati fizice de durata (stat in picioare mai mult de 30 min, efort fizic, sofat prelungit) se recomanda purtarea lombostatului pentru preventia eventualelor agravari. De asemenea, in cazul afectiunilor coloanei vertebrale, se recomanda purtarea lombostatului in cazul aparitiei primelor semne de discomfort sau durere.
- Nu strangeti orteza prea tare (reduce circulatia sangelui la nivelul coloanei vertebrale, muschilor si pielii);
- Se recomanda sa se poarte o lenjerie dedesubtul ortezei pentru a evita frecarea corpului de acesta;
Cum sa alegem orteza?
1. Gradul de rigiditate. In cazul durerilor severe, dupa fracturi si interventii chirurgicale pentru bolile care necesita fixare puternica a coloanei vertebrale, se recomanda corset ortopedic rigid. Aceasta alegere este facuta doar de catre medic.
2. Dimensiune. Dimensiunile gamei de corsete pot varia in functie de producator. Unii dintre acestia se orienteaza dupa circumferinta taliei, altii dupa circumferinta zonei lombare. Deci, inainte de a cumpara, trebuie sa masurati zonele corespunzatoare.
3. Tipul corsetului este stabilit de catre medic, in functie de diagnosticul pacientului.
Ortezele care sunt compuse din tesatura, lana sau piele, fara sa contina elemente suplimentare de sustinere sub forma de tije, protejeaza pacientul doar de variatiile de temperatura.
Purtarea corsetului este doar o componenta a procesului de recuperare. Utilizarea exclusiv a acestuia nu garanteaza vindecarea afectiunii.