Durerea face parte din mecanismele de protecție și supraviețuire ale organismului. Este benefică, semnalează zonele ce trebuie protejate și ne face să fim atenți la corpul nostru. Însă o durere intensă ce se întinde pe mai mult de 3 zile afectează direct creierul și face dificilă diferențierea zonei care generează acești stimuli. Este amplificată și distorsionată.

Acesta este motivul pentru care în aceste cazuri este necesară medicația. Pentru diminuarea intensității și crearea unei „pauze” pentru creier în vederea depășirii acestei situații, pentru a-i oferi ocazia să găsească o modalitate de rezolvare a acesteia. Nu este corect să refuzi medicația. Să aștepți „poate trece singură”. Consecințele acestui refuz te pot costa mult mai mult.

Cu cât durata suferinței este mai lungă, cu atât modificările induse de aceasta sunt mai importante și mai greu reversibile. Dacă este recentă, printr-un tratament corect se obțin „minuni”. Chiar și numai după o ședință.

Acest video ilustrează una din situațiile referitoare la modificările survenite în organism, ca rezultat al unei dureri intense. Este un exemplu spectaculos care, printr-un tratament inovator, a permis regresia rapidă a modificărilor create de aceasta situație extremă.