Periartrita scapulo-humerala este o afectiune foarte frecventa, fiind intalnita la un sfert din populatia lumii, atat la barbati cat si la femei. La dezvoltarea acesteia contribuie atat traumatismele locale directe, microtraumatismele repetate, cat si suprasolicitari ale mainii si umarului.

Este o boala a tesuturilor moi (muschilor, tendoanelor si ligamentelor) care inconjoara articulatia umarului si se manifesta printr-o durere puternica la acest nivel, fiind insotita de restrictii ale miscarii.

Simptome si forme clinice

Exista mai multe forme ale acestei afectiuni:

Forma simpla este caracterizata de o durere usoara, care apare numai la anumite miscari ale mainii. Astfel, exista unele limitari ale miscarii – este dificil de a duce maina la spate sau de a o ridica.

Tratamentul acestei forme este realizata prin administrarea de antiinflamatoare (combinate sau nu cu proceduri de fizioterapie) sau aceste dureri se remit spontan in aproximativ 4 saptamani.

Forma acuta a periartritei scapulo-humerale apare daca nu este efectuat tratamentul formei simple a bolii (in aproximativ 60% din cazuri). Dar, de asemenea, o forma acuta poate fi o boala primara care apare pe un fundal traumatic al bratului afectat.

Durerea in forma acuta este puternica, amplificandu-se noaptea. Aceasta nu este localizata doar la nivelul umarului, ci poate fi extinsa, de asemenea, la gat si brat.

Miscarea de ridicare si rotatie a manii in jurul axei sale este dureroasa. In acest caz, pacientul incearca sa tina mana langa corp, lipita la piept. Poate fi insotita de o usoara tumefiere (umflatura) locala si cresterea temperaturii.

Forma cronica apare pe fundalul formei acute in aproximativ jumatate din cazuri. Durerile in umar sunt moderate, dar se pot amplifica la anumite miscari. Evolutia poate fi de lunga durata: de la cateva luni la cativa ani. Daca este lasata netratata este posibila evolutia acesteia in “umar inghetat”;

Durerea poate fi surda in etapele initiale, dar ele sunt insotite de o deteriorare brusca a mobilitatii umarului. Pacientul nu poate ridica bratul deasupra nivelului umerilor. In cazurile severe, este imposibil de a ridica bratul de la sold la 50 centimetri.