„Dacă căldura ar face minuni, nimeni din Africa nu ar avea dureri de spate.”

Dr. Jose Palomar

Nu cred în minuni create de aparate. Nu cred în proceduri care vindecă afecțiunea complet. Nu cred în diverse „supermașini” (promovate de atleți, profesori sau persoane de la televizor). Nu-mi place când iese cineva și încearcă să mă convingă că doar „acest aparat”, „unic în lume”, „folosit de NASA, SUA sau Zimbabwe” ne poate garanta vindecarea. Îmi sună ca o reclamă ieftină din anii ’90. Teleshoping. Părerea mea.

Am lucrat 10 ani fără fizioterapie. Bunicul meu 35 ani. Mătușa 25. Am avut plăcerea să particip la cursurile unor persoane cu renume mondial care utilizau doar 2 instrumente: capul și mâinile.

Am făcut un doctorat. Pe bune. Cu bibliografie reală. Știu să citesc un studiu. Am avut noroc de profesorul care m-a îndrumat și colegii care m-au învățat. Să citesc printre rânduri. Să formulez concluzii. Să gândesc.

Mă amuză clinicile care au o listă de 15 aparate. Pentru toate. Și le pun pe prima pagină. „Suntem SUPERDOTAȚI. Veniți la noi”.

Am avut experiența unui tratament într-un astfel de cabinet. Mi s-au făcut NOUĂ proceduri diferite, timp de 2 ore. M-am plictisit citind știrile pe net pe parcursul terapiei. În final, am scăpat. A fost interesant și distractiv, dar nu am revenit a doua oară. NU se fac mai mult de 3 tipuri de proceduri în aceeași ședință, pe aceeași zonă.

Și mai sunt astfel de exemple. Am mai colindat cabinete în țară și străinătate. De interes, să văd ce face lumea. Să „fur” din experiența altora. În unele locuri am dat mâna ulterior cu medicul, în altele mi-am făcut cruce. Am tras o concluzie pentru mine: succesul tratamentului depinde doar de implicarea terapeutului și nu ține de faima clinicii, reclamă sau alte „frumusețuri”.

Să revenim. Fizioterapia este eficientă doar pentru accelerarea procesului de recuperare. Tipul acesteia, zona unde este aplicată, frecvența și parametrii utilizați țin exclusiv de experiența personalului medical. Este utilă, este eficientă, dar nu recomand să ne bazăm exclusiv pe ea.

Căutați terapeutul potrivit