Deranjează zona #cervicală?  Ați auzit prima dată cuvântul #spondiloză? Haideți să #clarificăm lucrurile.

Vă amintiți de jucăria în formă de piramidă cu inele, unde era necesar să puneți inelele pe un băț central? Este exact modul în care vertebrele noastre cervicale sunt aranjate pe #măduva spinării. În partea de sus se află un cap mare și greu și, datorită gâtului, capul se poate roti și se poate apleca în direcții diferite. Acestea sunt principalele funcții ale #coloanei cervicale. 

Pentru a menține #vertebrele mai bine și a permite efectuarea mișcărilor în diverse planuri, există niște garnituri între ele - #discuri intervertebrale. În interiorul discului nu există vase, astfel încât acestea absorb toate substanțele utile din fluidele și țesuturile din jur, precum un burete. Însă, pentru a se umple buretele acesta trebuie comprimat și eliberat, ceea ce în cazul discurilor se întâmplă în mișcare.

Iată momentul care amintește de teribilul cuvânt, care induce starea de panică la populația adultă - #SPONDILOZA!  Acest diagnostic descrie doar schimbările normale care apar la corpul nostru odată cu vârsta. Adică, spondiloza este doar #îmbătrânirea coloanei vertebrale, se întâmplă tuturor, dar nu toată lumea este deranjată.  
Deci, care este cea mai comună reacție? Mă doare gâtul și am spondiloză la #radiografie - înseamnă că ea doare!  

Dar această afirmație este la fel de ridicolă ca și cum aș spune: m-am împiedicat intr-o bordură și mi-am rupt piciorul - bordura este de vină!  

Totuși, ce #doare și creează disconfort?  
Poate pentru unii asta va fi o noutate, dar, pe lângă oasele și discurile din zona cervicală, există și #articulații, ligamente, tendoane, mușchi, fascia, #vasele de sânge, #nervi, grăsimi, piele, și toate acestea pot durea.  Prin urmare, orice poate genera #disconfort în zona cervicala. 

Din practica mea, pot spune că, cel mai adesea, dor #mușchii, fascia și #ligamentele. Și cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegeți aici este: pentru a încetini îmbătrânirea, pentru a permite ca discurile, mușchii și fascia să funcționeze normal, au nevoie doar de o bună #circulație a sângelui. Cum îmbunătățim acest proces? #EXERCIȚII. 

Dar înainte de a efectua exercițiile, ar trebui să eliminați toate acele schimbări care s-au acumulat de-a lungul vieții. 
Va așteptăm la o #consultație.