Când pacienții ajung la noi, ei știu ce îi doare și unde se simte durerea. Însă, de foarte multe ori, cauza durerii se află în altă parte a corpului decât cea indicată de ei. De aceea, la consultație este important pentru noi să avem vizibilitate asupra întregului corp, pentru a pune un diagnostic corect, dar și pentru a recomanda tratamentul adecvat.

De exemplu, durerea lombară poate fi cauzată de afecțiuni ale coloanei vertebrale lombare, compresie a nervilor sau disfuncții ale ligamentelor. O altă variantă, însă,  este afectarea rinichilor, hernia de disc cervicală sau patologii ale genunchiului. Durerile sunt expresia unor afecțiuni localizate în cu totul alte regiuni ale corpului. 

Impotența funcțională a umărului poate avea cauză locală (umăr) sau la distanță: mână, cot, coloană cervicală, slăbiciunea mușchilor abdomenului sau disfuncții ale stomacului, ficatului sau inimii. 

Sau o altă variantă: simptome de răceală - nas înfundat, cearcăne, rinoree (muci) care apar frecvent și nu trec ușor pot fi simptome ale disfuncției valvei iLeo-cecale, adică o problemă viscerală care în doar 60% din cazuri se manifestă și prin probleme digestive (constipație, diaree, balonări). Această patologie generează în timp alte modificări. Pacientul se poate prezenta la noi cu dureri la nivel cervical inferior, dar cauza nu este gâtul. 

Simptomele relatate de pacient sunt subiective. În cadrul consultației pentru diagnostic și pe parcursul tratamentului, noi utilizăm testarea musculară ca metodă de cuantificare a patologiilor manifestate clinic sau celor care sunt subclinice. 

Ca exemplu: majoritatea durerilor la nivelul umărului sunt cauzate de patologii a două ligamente. După corecția lor, testăm atât mișcările active ale pacientului (ridicarea mâinii în poziția care provoca durere), cât și active (testăm mușchii asociați acestora sub presiune). 

Dar sunt situații când umărul compensează (adică ajută) genunchiul afectat. Pentru a confirma supoziția noastră, trebuie să vedem persoana dezbracată și să avem acces la tot corpul. 

80% din pacienții noștri vin după multiple tratamente, atât fiziokinetoterapeutice, cât și medicamentoase (prescrise de colegi de diverse specializări: reumatologie, gastroenterologie, endocrinologie etc.), pentru că acestea nu au avut rezultatul așteptat. Viziunea globală asupra pacientului, cunoașterea interacțiunilor organismului uman și combinația multiplelor metode de tratament (PDTR, terapie manuală, osteopatie viscerală și craniosacrală, acupunctură, homeopatie) ne permit să obținem rezultate pozitive în majoritatea acestor situații.