Tratament fara operatie pentru hernia de disc cervicala

Hernia este ruptura inelului fibros prin fisura caruia nucleul pulpos aflat in interiorul acestuia iese in exterior. In zona cervicala poate produce compresiune asupra arterelor vertebrale, maduvei spinarii si nervilor. Ca rezultat poate aparea atat durere, cat si tulburari ale perfuziei cerebrale.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu success

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Ce este hernia de disc cervicala?

Hernia este ruptura inelului fibros prin fisura caruia nucleul pulpos aflat in interiorul acestuia iese in exterior. In zona cervicala poate produce compresiune asupra arterelor vertebrale, maduvei spinarii si nervilor. Ca rezultat poate aparea atat durere, cat si tulburari ale perfuziei cerebrale.

Cel mai frecvent sunt identificate herniile de disc la nivelul C5-C6 si C6-C7. In aceste segmente mobilitatea cervicala este maxima si, de asemnea, suprasolicitarea. In dependenta de nivelul unde s-a produs ruptura discului intervertebral simptomele manifestate pot varia la pacientii cu hernie de disc cervicala.

Coloana cervicala este constituita din opt vertebre intre care este pozitionat discul intervertebral. Numerotarea vertebrelor se face de sus in jos, find utilizata litera C. Intre primele doua vertebre axis si atlas nu exista disc intervertebral. Hernia de disc cervicala C6-C7 descrie localizarea discului intervertebral intre vertebrele C6 si C7. In dependenta de nivelul herniei de disc si directia in care nucleul pulpos migreaza (in spate sau lateral), simptomele prezente difera de la pacient la pacient.

Simptomele herniei de disc cervicale

Pacientul poate prezenta ameteala, cefalee (“dureri de cap”), uneori senzatie de voma sau pierderi ale starii de constiinta. Compresia herniei de disc asupra radacinii nervoase genereaza sindromul radicular. Daca la investigatiile imagistice a fost identificata hernia de disc, dar nu exista sindrom radicular, inseamna ca hernia nu comprima radacina nervoasa si nu este cauza durerii. Daca simptomele prezentate de pacient corespund zonei specifice radacinii nervoase putem trage concluzia ca hernia de disc este cauza simptomelor. Este important urmatorul aspect - pacientul trebuie sa prezinte un cumul de manifestari clinice. Hernia de disc nu se poate manifesta doar prin durere. Nervul spinal este mixt - contine atat fibre senzitive cat si motorii.

Manifestari si cum recunoastem hernia de disc cervicala

In acest video veti vedea o discutie intre doi medici ai clinicii noastre, Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog si Dr. Veronica Baltig, medic de recuperare medicala. Povestim despre:

  • Ce manifestari fizice da o hernie cervicala
  • Ce simptome nu au cauza in hernia cervicala
  • Cum putem recunoaste aceste simptome

Sindroamele radiculare ale herniei de disc cervicale

Hernia de disc C2-C3, C3-C4 este rar intalnita. Se manifesta prin scaderea sensibilitatii pe partea posterioara, laterala si anterioara a zonei cervicale.

Hernia de disc C4-C5 - comprima radacina nervoasa C5. Simptome: scaderea fortei in muschiul deltoid, tulburari de sensibilitate pe partea externa a umarului; durere la nivel cervical, umar si partea superioara si anterioara a umarului.

Hernia de disc C5-C6 - este cea mai frecventa, comprimand radacina nervoasa C6. Manifestari clinice: scaderea fortei in muschiul biceps, tulburari ale sensibilitatii pe partea laterala a antebratului, in special in zona degetului mare si aratator. Poate fi insotita de “furnicaturi” si amorteala in aceeasi zona. Durerea poate fi resimtita de la nivelul bicepsului pana la degetul mare.

Hernia de disc C6-C7 comprima radacina nervoasa C7. Simptome: diminuarea fortei in muschiul triceps; tulburari de sensibilitate in zona degetelor mijlociu si inelar. Poate fi insotita de “furnicaturi” si amorteala in aceeasi zona. Durere in zona tricepsului si partea posterioara a antebratului.

Hernia de dsc C7-Th1 - comprima nervul radacina nervoasa C8. Manifestari clinice: scaderea fortei muschilor antebratului si mainii. Tulburari de sensibilitate in regiunea degetului mic si partea laterala a mainii, “furnicaturi” si amorteala. Durere pe partea interna a mainii pana la degetul mic.