Hernia este ruptura inelului fibros prin fisura caruia nucleul pulpos aflat in interiorul acestuia iese in exterior. In zona cervicala poate produce compresiune asupra arterelor vertebrale, maduvei spinarii si nervilor. Ca rezultat poate aparea atat durere, cat si tulburari ale perfuziei cerebrale.

Cel mai frecvent sunt identificate herniile de disc la nivelul C5-C6 si C6-C7. In aceste segmente mobilitatea cervicala este maxima si, de asemnea, si suprasolicitarea. In dependenta de nivelul unde s-a produs ruptura discului intervertebral simptomele manifestate pot varia la pacientii cu hernie de  disc cervicala.

Figura 1

Coloana cervicala este constituita din opt vertebre intre care este pozitionat discul intervertebral. Numerotarea vertebrelor se face de sus in jos, find utilizata litera C. Intre primele doua vertebre axis si atlas nu exista disc intervertebral. Hernia de disc lombara C6-C7 descrie localizarea discului intervertebral intre vertebrele C6 si C7. In dependenta de nivelul herniei de disc si directia in care nucleul pulpos migreaza (in spate sau lateral), simptomele prezente difera de la pacient la pacient.

Simptomele herniei de disc cerviacale


Hernia de disc poate comprima artera vertebrala. Pacientul poate prezenta ameteala, cefalee (“dureri de cap”), uneori senzatie de voma sau pierderi ale starii de constiinta.

Daca hernia de disc cervicala comprima maduva spinarii poate aparea mielopatia. Manifestarile clinice in acest caz nu vor fi limitate doar la sindromul radicular (compresia nervului in regiunea cervicala), ci pot fi extinse si inferior, la nivel dorsal sau lombar. Simptomele principale in acest caz sunt parezele si deficite ale sensibilitatii profunde. Investigatia de electie este IRM (rezonanta magnetica) care permite identificarea imagistica a compresii maduvei spinarii. Mielopatia este rar cauzata de
herna de disc cervicala, dar aceasta probabilitate trebuie luata in calcul pentru diagnosticul diferential.

Compresia herniei de disc asupra radacinii nervoase genereaza sindromul radicular. Daca la investigatiile imagistice a fost identificata hernia de disc, dar nu exista sindrom radicular, inseamna ca hernia nu comprima radacina nervoasa si nu este cauza durerii.

Durerea cervicala poate fi cauzata de alte afectiuni care decurg in paralel cu hernia de disc. Un medic cu experienta poate face diagnosticul diferential corect si ulterior sa indice investigatii suplimentare si planul de tratament.

Cum putem stabili ca durerea este cauzata de hernia de disc?


Radacina nervoasa iese din coloana vertebrala in apropierea discului intervertebral. Ulterior aceasta se continua intr-o anumita zona a corpului asigurand inervatia corespunzatoare. Daca simptomele prezentate de pacient corespund zonei specifice ale radacinii nervoase respectiv putem trage concluzia ca hernia de disc este cauza simptomelor. Daca acest lucru
nu se intampla, medicul trebuie sa analizeze situatia pentru a identifica afectiunea generatoare de simptome. Sindromul radicular este constituit din mai multe simptome. Este important urmatorul aspect – pacientul trebuie sa prezinte un cumul
de manifestari clinice. Hernia de disc nu se poate manifesta doar prin durere. Nervul spinal este mixt – contine atat fibre senzitive cat si motorii.

Figura 2

Semnele clinice ale sindromului radicular cauzat de hernie de disc cervicala:

  1. Diminuarea sau abolirea reflexelor
  2. Deficit de forta
  3. Tulburari de sensibilitate
  4. Durere pe traiectul radacinii nervoase

Sindroamele radiculare ale herniei de disc cervicale


Zonele de inervatie a nervilor cervicali

Figura 3

Hernia de disc C2-C3, C3-C4 este rar intalnita. Se manifesta prin scaderea sensibilitatii pe partea posterioara, laterala si anterioara a zonei cervicale.

Hernia de disc C4-C5 – comprima radacina nervoasa C5. Simptome:scaderea fortei in muschiul deltoid, tulburari de sensibilitate pe partea externa a umarului; durere la nivel cervical, umar si partea superioara si anterioara a umarului.


Hernia de disc C5-C6 – este cea mai frecventa, comprimand radacina nervoasa C6. Manifestari clinice: scaderea fortei in muschiul biceps, tulburari ale sensibilitatii pe partea laterala a antebratului, in special in zona degetului mare si aratator. Poate fi insotita de “furnicaturi” si amorteala in aceeasi zona. Durerea poate fi resimtita de la nivelul bicepsului pana la
degetul mare

Hernia de disc C6-C7 – comprima radacina nervoasa C7. Simptome: diminuarea fortei in muschiul triceps; tulburari de sensibilitate in zona degetelor mijlociu si inelar. Poate fi insotita de “furnicaturi” si amorteala in aceeasi zona. Durere in zona tricepsului si partea posterioara a antebratului.  

Hernia de dsc C7-Th1 – comprima nervul radacina nervoasa C8. Manifestari clinice: scaderea fortei muschilor antebratului si mainii. Tulburari de sensibilitate in regiunea degetului mic si partea laterala a mainii, “furnicaturi” si amorteala. Durere pe partea interna a mainii pana la degetul mic.

Pentru mai multe detalii vezi mecanismul aparitiei herniei de disc, tratamentul herniei de disc fara operatie.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj