Tratăm 97,5% din cazurile de hernie de disc fără operație

Esența tratamentului pentru hernia de disc este refacerea mișcării corecte la nivelul coloanei vertebrale și eliberarea atât a rădăcinii nervoase cât și a nervului, pe tot traiectul său. Astfel, refacem mișcarea normală la nivelul coloanei și hernia de disc se retrage fără operație.

Simptomele herniei de disc

Hernia de disc este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele peste 35 ani, manifestată prin două categorii de simptome:

 • durere lombară (de spate) apărută după efort sau șezut prelungit, cel mai frecvent este pe o parte a spatelui și este însoțită de iradierea durerii spre fesă sau picior. Se accentuează la mișcările obișnuite, aplecat, stat  în șezut/picioare peste 30 min. Poate fi însoțită de senzații de amorțeală, arsură la nivelul spatelui/piciorului.
 • durere la nivelul piciorului, cel mai frecvent pe partea posterioară/laterală, cu dificultatea de a se ridica pe vârfuri/călcâie, uneori percepută ca ceva ce se întinde când ne aplecam.

Care sunt consecințele herniei și cum ne poate afecta viața

Pe termen lung, dacă hernia nu este tratată corespunzător, apar alte hernii și se adaugă simptome noi, mult mai dificil de tratat/gestionat sau se poate ajunge la operație. 

Hernia este o afecțiune care ne poate afecta viața pe termen scurt, mediu și lung, atât la nivel de mobilitate, mișcare, cât și la nivel social și emoțional. Viața ne poate fi afectată constant de simptome precum:

 • Pacientul poate deveni supraprotectiv cu propria persoană – având o grijă exagerată la activitățile zilnice.
 • Limitarea activităților cotidiene - va evita să ridice o greutate, nu va putea să stea dreaptă, sa meargă pe o distanta mai lunga. Postura va fi una aplecată în față, încovoiată, mersul lent sau greoi.

 • Normalizarea afecțiunii –  în cazul  în care afecțiunea este veche și tratamentul nu a dat rezultate, pacientul poate să spună despre el că „m-am învățat cu durerea” și astfel va alege să trăiască cu această afecțiune, limitându-și activitățile cotidiene și cele sportive. 

Cum tratăm în Empatio hernia fără operație?

Știind procesele neurologice și biomecanica coloanei vertebrale, afectarea cărora produce hernia și durerea de spate, acționăm asupra acestor factori în trei direcții în cadrul ședințelor de tratament:

 1. Global, prin reglarea musculaturii paravertebrale, atât la segmentul coloanei unde este localizată (de exemplu lombar), cât și celelalte segmente (cervical și dorsal). Este cea mai corectă abordare pentru că biomecanic, mișcările coloanei sunt interdependente și o vertebră lombară blocată în mișcarea ei are drept consecință blocajul vertebrelor cervicale.
 2. Identificăm zonele unde nervul este comprimat și îl decongestionăm. Dacă este să facem analogia nervului cu un fir care are originea la nivelul coloanei și se întinde către degete, acesta poate fi comprimat la origine sau pe traiectul acestuia. Din experiența noastră, peste 80% din cazurile de compresie ale nervului sunt localizate pe traiect și contribuie la simptomele pacientului (durere, amorțeală, deficit de forță).
 3. Stimularea nervului și exercițiile la domiciliu pentru a recupera funcțiile acestuia.

De ce dispare hernia fără operație?

Hernia are la bază o componentă mecanică. Vertebrele se apropie, discul dintre ele este turtit, se rupe și comprimă rădăcina nervoasă. Poate fi un episod brusc după aplecat / rotație / ridicat greutăți sau un fenomen lent.

Gândiți-vă la pacienții imobilizați la pat. Ei dezvoltă leziuni ale pielii din cauza compresiei saltelei. Profilaxia acestor escare este mobilizarea pacientului la fiecare 30-50 minute. La fel se întâmplă cu hernia: apasă încet și continuu pe nerv, generând dureri și amorțeli. Esența tratamentului pentru hernia de disc este refacerea mișcării corecte la nivelul coloanei vertebrale și eliberarea atât a rădăcinii nervoase cât și a nervului, pe tot traiectul său. Astfel, refacem mișcarea normală la nivelul coloanei și hernia de disc se retrage fără operație.

0

dintre pacienții tratați de la Empatio evită operația de hernie de disc

0

dintre pacienți sunt tratați global (coloană, mână, picior)

0

dintre pacienți au dovada la IrM (RMN) de reducere/dispariție a herniei la 7-8 luni după tratament

Poate un pacient cu o hernie de 12 mm să evolueze pozitiv în 9 luni de tratament începând de la primele ședințe?
Pacienta a ajuns la noi cu o hernie L5 S1 de 12 mm, dureri foarte mari de spate și picior, amorțeli, parestezii, deficit motor, furnicături. După câteva ședințe durerea s-a ameliorat și parcursul terapiei a fost unul care a uimit atât pacienta cât și echipa medicală de la Oradea, unde pacienta a făcut investigațiile medicale imagistice.

Hernia de disc se poate trata fără operație

Doctor Orest Bolbocean

Ca sa pot ajuta un pacient, trebuie sa il inteleg mai intai: ce traieste, ce simte, cum arata o zi din viata lui. Tratez oameni care simt emotii, care traiesc stres, care au parte de socuri emotionale, drame sau traume.

Sunt Doctor Orest Bolbocean sau, cum imi spun toti pacientii, Doctor Orest.

Studii și competențe

 • 2006 – Medic neurolog, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T.Popa” Iași, Facultatea de Medicină
 • 2007 – Cercetător științific specialist
 • 2011 – Doctor în Științe Medicale
 • 2013 – Asistent universitar, catedra Neurologie
 • 2013 – Fondator Clinica Empatio
 • 2015 – Homeopatie
 • 2017 – Kinesiologie Aplicată
 • 2018 – Certificare în PDTR

Competențele în discipline colaterale au fost dobândite internațional: Italia, Elveția, Ucraina, UK, Mexic, Rusia, Franța, SUA.

Testimoniale pacienți

Pacienta noastra, cu diagnostic de hernie toracica, descrie cum s-a simtit dupa prima sedinta de P-DTR.

"Era un exercitiu sa ma ridic. Trebuia sa ma gandesc ca urmeaza sa ma ridic. Azi sunt mobila, nu am nevoie de medicatie, ma pot ridica normal si ma pot roti." 

Una din pacientele noastre care a avut ambiția și a reușit recuperarea unor simptome de lombosciatica cauzată de o hernie de disc lombară. Avea dureri groaznice de picior, nu si-l simtea si a primit recomandare de operatie imediata de la neurochirurg. Pareza de picior stang, genunchi instabil si indicatie obligatorie de operatie. Pacienta acum e bine si operatia nu a mai avut loc.

"Nu voiam să mă operez. Iar acum nu îmi vine să cred, durerile au dispărut total"

Tabloul clinic al pacientei era: indicație de operație, dureri, tratament medicamentos și injectabil, capacitate redusă de mișcare, amețeli, dificultăți în a avea un somn liniștit, amorțeli.

Încă de la prima ședință de P-DTR starea ei s-a îmbunătățit considerabil, ceea ce părea de necrezut. După a treia ședință durerea cervicală a dispărut total, la fel ca și restul simptomelor (somn insuficient, amețeli).

Pacienții Empatio povestesc cum se simt după prima sedință PDTR. Pacienții noștri simt și descriu diferit ce s-a schimbat după terapia P-DTR, însă starea lor de bine este asemănătoare. Pot să facă tot ce le aduce plăcere, pot să zâmbească și să se miște liber, fără durere.