Periartrita scapulo-humerala este o afectiune foarte frecventa, fiind intalnita la un sfert din populatia lumii, atat la barbati cat si la femei. La dezvoltarea acesteia contribuie atat traumatismele locale directe, microtraumatismele repetate, cat si suprasolicitari ale mainii si umarului.

Este o boala a tesuturilor moi (muschilor, tendoanelor si ligamentelor) care inconjoara articulatia umarului si se manifesta printr-o durere puternica la acest nivel, fiind insotita de restrictii ale miscarii.

Simptome si forme clinice

Exista mai multe forme ale acestei afectiuni:

Forma simpla este caracterizata de o durere usoara, care apare numai la anumite miscari ale mainii. Astfel, exista unele limitari ale miscarii – este dificil de a duce maina la spate sau de a o ridica.

Tratamentul acestei forme este realizata prin administrarea de antiinflamatoare (combinate sau nu cu proceduri de fizioterapie) sau aceste dureri se remit spontan in aproximativ 4 saptamani.

Forma acuta a periartritei scapulo-humerale apare daca nu este efectuat tratamentul formei simple a bolii (in aproximativ 60% din cazuri). Dar, de asemenea, o forma acuta poate fi o boala primara care apare pe un fundal traumatic al bratului afectat.

Durerea in forma acuta este puternica, amplificandu-se noaptea. Aceasta nu este localizata doar la nivelul umarului, ci poate fi extinsa, de asemenea, la gat si brat.

Miscarea de ridicare si rotatie a manii in jurul axei sale este dureroasa. In acest caz, pacientul incearca sa tina mana langa corp, lipita la piept. Poate fi insotita de o usoara tumefiere(umflatura) locala si cresterea temperaturii.

Forma cronica apare pe fundalul formei acute in aproximativ jumatate din cazuri. Durerile in umar sunt moderate, dar se pot amplifica la anumite miscari. Evolutia poate fi de lunga durata: de la cateva luni la cativa ani. Daca este lasata netratata este posibila evolutia acesteia in periartrita anchilozanta sau “umar inghetat”;

Periartrita anchilozanta este forma cea mai nefavorabila a bolii, care poate fi o continuare a altor forme sau apare in mod independent. Durerea poate fi surda in etapele initiale, dar ele sunt insotite de o deteriorare brusca a mobilitatii umarului.

Pacientul nu poate ridica bratul deasupra nivelului umerilor. In cazurile severe, este imposibil de a ridica bratul de la sold la 50 centimetri.

Tratament

Tratamentul periartritei trebuie inceput cat mai curand posibil, pana cand boala nu a inceput sa progreseze. Cel mai eficienta solutie pentru durere, procesele degenerative si inflamatorii la acest nivel este terapia cu unde de soc.

De asemenea, acest tratament are o actiune benefica asupra depozitelor de calciu si tesutului cicatricial. Chiar si dupa prima procedura exista un efect pozitiv sub forma unei reduceri a durerii si cresterea amplitudinii de miscare in umar.

Cursul de tratament consta dintr-o medie de 3-5 tratamente efectuate la un interval de 4-7 zile. Suplimentar, este prescris, in caz de necesitate, un curs individual de fizioterapie, care accelereaza procesul de recuperare.

In clinica MEDEST, tratamentul pariartritei scapulo-humerale este realizata cu ajutorul aparatului de ultima generatie Masterpuls MP 100 »ultra« (produs de compania Storz Medical, Elvetia; anul – 2017), adica cel mai eficient dispozitiv medical pentru tratamentul acestei patologii.

Echipamente utilizate si atmosfera clinicii MEDEST intrunesc atat cele mai inalte standarde medicale, cat si preferintele de confort al pacientului.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj