Periartrita scapulo-humerala este o afectiune foarte frecventa, fiind intalnita la un sfert din populația lumii, atat la barbati cat si la femei. La dezvoltarea acesteia contribuie atat traumatismele locale directe, microtraumatismele repetate, cat si suprasolicitari ale mainii si umarului.

Este o boală a țesuturilor moi (muschilor, tendoanelor si ligamentelor) care înconjoară articulatia umărului și se manifesta printr-o durere puternică la acest nivel, fiind insotita de restricții ale miscarii.

Simptome si forme clinice

Exista mai multe forme ale acestei afectiuni:

Forma simpla este caracterizata de o durere usoara, care apare numai la anumite mișcări ale mainii. Astfel, există unele limitări ale miscarii – este dificil de a duce maina la spate sau de a o ridica.

Tratamentul acestei forme este realizata prin administrarea de antiinflamatoare (combinate sau nu cu proceduri de fizioterapie) sau aceste dureri se remit spontan în aproximativ 4 săptămâni.

Forma acuta a periartritei scapulo-humerale apare dacă nu este efectuat tratamentul formei simple a bolii (in aproximativ 60% din cazuri). Dar, de asemenea, o formă acută poate fi o boala primara care apare pe un fundal traumatic al brațului afectat.

Durerea în forma acută este puternică, amplificandu-se noaptea. Aceasta nu este localizata doar la nivelul umarului, ci poate fi extinsa, de asemenea, la gat si brat.

Mișcarea de ridicare si rotație a mânii în jurul axei sale este dureroasa. În acest caz, pacientul încearcă să țină mâna langa corp, lipita la piept. Poate fi insotita de o usoara tumefiere(umflatura) locala si cresterea temperaturii.

Forma cronica apare pe fundalul formei acute în aproximativ jumătate din cazuri. Durerile în umăr sunt moderate, dar se pot amplifica la anumite miscari. Evolutia poate fi de lunga durata: de la cateva luni la cativa ani. Daca este lasata netratata este posibila evolutia acesteia în periartrita anchilozantă sau “umăr înghețat”;

Periartrita anchilozanta este forma cea mai nefavorabilă a bolii, care poate fi o continuare a altor forme sau apare în mod independent. Durerea poate fi surda in etapele initiale, dar ele sunt însoțite de o deteriorare bruscă a mobilității umărului.

Pacientul nu poate ridica brațul deasupra nivelului umerilor. În cazurile severe, este imposibil de a ridica brațul de la șold la 50 centimetri.

Tratament

Tratamentul periartritei trebuie inceput cât mai curând posibil, până când boala nu a început să progreseze. Cel mai eficienta solutie pentru durere, procesele degenerative si inflamatorii la acest nivel este terapia cu unde de șoc.

De asemenea, acest tratament are o actiune benefica asupra depozitelor de calciu si tesutului cicatricial. Chiar și după prima procedura există un efect pozitiv sub forma unei reduceri a durerii și creșterea amplitudinii de miscare in umar.

Cursul de tratament constă dintr-o medie de 3-5 tratamente efectuate la un interval de 4-7 zile. Suplimentar, este prescris, in caz de necesitate, un curs individual de fizioterapie, care accelereaza procesul de recuperare.

In clinica MEDEST, tratamentul pariartritei scapulo-humerale este realizată cu ajutorul aparatului de ultima generatie Masterpuls MP 100 »ultra« (produs de compania Storz Medical, Elvetia; anul – 2017), adica cel mai eficient dispozitiv medical pentru tratamentul acestei patologii.

Echipamente utilizate si atmosfera clinicii MEDEST intrunesc atât cele mai înalte standarde medicale, cat si preferințele de confort al pacientului.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj