Tratamentul herniei de disc fara operatie
Noi nu tratăm durerea, ci cauza acesteia
Explicam lucrurile simplu. Fara povesti, doar practica bazata pe experienta personala. Cu rezultate reale, confirmate clinic si imagistic.
Primul lucru care trebuie facut dupa aparitia durerii de la nivelul coloanei vertebrale este minimizarea efortului.
Al doilea pas: nu facem scenarii apocaliptice. Este foarte putin probabil ca durerea sa fie cauzata de cancer, boli autoimune sau alte afectiuni potential incurabile.
Pasul trei si cel mai important: ne adresam medicului neurolog, reumatolog sau balneolog. Daca simptomele persista cateva zile, se accentueaza sau nu se amelioreaza, este un motiv in plus pentru o consultatie de specialitate.
Incepem cu partea pozitiva. Statistic, la nivel mondial, doar 5% din herniile de disc cervicale, dorsale sau lombare necesita interventie chirurgicala. Durerile de la nivelul coloanei vertebrale cu iradiere spre membrele superioare sau inferioare, in majoritatea cazurilor, au la baza un sindrom myofascial.
Intotdeauna hernia de disc identificata la examenul IRM sau CT trebuie sa fie insotita de sindrom radicular: manifestarile clinice sunt localizate strict in teritoriul de inervatie corespondent acestui radacini. In celelalte situatii, modificarile degenerative discale, hernia sau protruzia de disc, nu sunt raspunzatoare de simptomatologia pacientului.
Deoarece durerile localizate la nivelul coloanei vertebrale sunt foarte frecvente, in ziua de astazi s-a dezvoltat o intreaga industrie in jurul acesteia. De la creme miraculoase care fac sa dispara hernia de disc pana la operatii foarte costisitoare.
Doar un medic neurolog, reumatolog sau balneolog cu experienta si pregatire specifica poate identifica, diferentia si indica tratamentul corespunzator pentru tratamentul herniei de disc fara operatie.
Din experienta de peste 15 ani de diagnostic si tratament a patologiilor coloanei vertebrale, intotdeauna recomand ca inainte de operatie pacientul sa consulte trei medici (neurolog, balneolog, reumatolog sau neurochirurg) specializati pe acest tip de afectiuni. Si doar atunci sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Exceptand situatiile urgente.
Neurochirurgul nu opereaza imaginile. Indiferent de dimensiunea herniei, localizarea, prezenta/absenta fragmentului extrus pacientul trebuie sa prezinte sindromul radicular.
Acesta se manifesta printr-uncumul de simptome:
- Diminuarea sau abolirea reflexelor
- Deficit de forta
- Tulburari de sensibilitate
- Durere pe traiectul radacinii
Cele mai importante criterii sunt deficitele motorii si durerea pe traiectul radacinii. Daca pacientul, fara cunostinte medicale, indica cu exactitate traiectul descendent al radacinii, probabilitatea compresiei acestuia la nivelul coloanei vertebrale creste exponential. Examenul clinic permite identificarea cu exactitate a sediului compresiei, investigatiile imagistice doar confirmand concluziile. Trebuie de asemenea luat in calcul ca hernia de disc cervicala, dorsala sau lombara nu este singura cauza a afectarii radacinii.
Un aspect important: durerea nu este o indicatie pentru operatie. Pacientul este directionat catre recuperare, sunt administrate medicamente antiinflamatorii/antialgice, miorelaxante si neurotrofice. Daca durerea persista mai mult de trei luni se face reevaluare si se reanalizeaza optiunea interventiei chirurgicale.
Principalul criteriu este deficitul motor. In cazul herniei de disc lombare cel mai frecvent sunt intalnite deficitele distale pacientul nu poate merge pe varfuri sau calcaie). In situatia compresiei radiculare cauzata de o hernie de disc cervicala sunt intalnite deficite la nivelul bicepsului / tricepsului si degetelor.
Pentru a intelege tratamentul herniei de disc fara operatie sunt necesare cateva detalii anatomice.
Fiecare nerv este format din doua radacini: senzitiva si motorie. Acestea ies din maduva spinarii in partea anterioara si posterioara, se unesc si formeaza nervul spinal. Acesta, la randul sau, este format din numeroase terminatii nervoase.
In dependenta de gradul de compresie a acestuia, simptomele pot varia de la tulburari minime de sensibilitate (amorteli, furnicaturi, “sageti”), pierderea tonusului muscular pana la deficit motor sever.
Aceste procese sunt reversibile. Partial sau total. Pentru ca axonii se pot regenera. Pentru aprecierea timpului de recuperare, trebuie sa știm tipul leziunii radacinii nervoase.
Grade de lezare a nervului dupa Sunderland / Seddon
- Neuropraxia: bloc de conducere; Apare cand presiunea asupra nervului este minima. La fel ca in cazul cand stam sprijiniti in cot si apare amorteala. Simptomele sunt tranzitorii, subclinice; intepaturi, parestezii. Axonul nu este intrerupt. Recuperare < 3 luni.
- Axonotmesis: demielinizare. Apare deficit motor usor sau moderat. Simptomele senzitive se accentuează cu pierderea sensibilitatii distale. Fasciculatii. Recuperarea < 18 luni.
- Neurotmesis: intreruperea completa a nervului, cel mai frecvent in context traumatic. Deficitul motor si senzitiv este total in teritoriul de inervatie. Indicatie: refacerea chirurgicala a integritatii nervului.
Dupa cum am mentionat anterior doar 5% din herniile de disc trebuie operate. Aici este adevarata provocare. Clinica noastra imparte acesti pacienti cu neurochirurgii. Noi reusim sa evitam operatia in 50% din cazuri la pacientii cu hernie de disc insotita de sindrom radicular.
Restul 97,5% se recupereaza. Pentru ca nu ele sunt cauza disabilitatii pacientului. Metodele de tratament a herniei de disc fara operatie utilizate in clinica noastra sunt axate pe cateva directii:
- diminuarea durerii. Foarte rar utilizam medicatie
- antiinflamatorie/antialgica
- decompresia nervului incepand de la origine pana la partea terminala (de la coloana la degete)
- restabilirea biomecanicii si miscarii fiziologice la nivelul coloanei vertebrale si membrelor
Pentru a intelege procesul fiziologic va recomand sa cititi mecanismul formarii herniei de disc link. In primii ani de la deschiderea clinicii am adunat o colectie de imagini IRM a pacientilor nostri. Pentru ca, pe langa diminuarea simptomatologiei
clinice, recomandam pacientilor sa repete examenul IRM la 6-8 luni dupa prima consultatie.
Rata de deces dupa operatia de hernie de disc este de 0.3% intr-un interval de 90 zile postoperator. 25% din pacientii operati de hernie de disc se reopereaza in urmatorii doi ani. Voi sunteti raspunzatori pentru sanatatea dumneavoastra. Luati deciziile analizand corect informatiile disponibile.