Probleme articulare umar-cot-mana
Umarul, cotul si mana trebuie sa fie suficient de mobile si puternice pentru a permite actiuni precum ridicarea, impingerea si tragerea.
Compromiterea acestor miscari de baza va poate afecta rutina zilnica si poate declansa disfunctii mai grave si complicate.
Ce sunt aceste probleme articulare?
Patologii pe care le tratam cel mai frecvent in Clinica de recuperare Empatio Kineto & Kids Iasi sunt:
- La nivelul umarului: entorsa de umar, tendinopatii de supraspinos sau biceps, umarul blocat sau PSH - periartrita scapulohumerala
- La nivelul cotului: epicondilita sau cotul tenismenului
- La nivel de mana: sindromul de tunel carpian
- Fractura de humerus/fractura de antebrat

Cauzele declansarii acestor patologii
Tendinopatiile la nivel de umar
Tendinopatia este o afectare a tendonului unui muschi secundara unui proces traumatic, inflamator, medicamentos (scaderea transmiterii fortei de la muschi la os), ce este frecvent insotita de durere, tumefactie, impotenta functionala la nivelul segmentului asociat tendonului afectat. Frecvent, tendinopatia este asociata cu:
- suprasolicitare musculara
- predispozitie genetica
- crestere anormala a celulelor
- boli metabolice, inclusiv diabetul
- inaintare in varsta
- leziuni ale tendoanelor
- activitate anormala a glandei tiroide
- agenti antiinflamatori produsi de organism.
Entorsa de umar
Poate avea ca si cauze: dezechilibre musculare mari / hiperlaxitate / modificarile de structura / aterizare pe o mana intinsa.
Umarul blocat / PSH
Umarul blocat sau periartrita scapulohumerala apare atunci cand nu dam atentie durerilor incipiente in stadiu acut. Initial debuteaza cu tendinopatie care, daca nu este tratata, irita bursa si apare bursita.
Bursita este o inflamatie cronica sau acuta, care afecteaza bursele - acei mici saculeti care contin lichid de la nivelul articulatiilor, saculeti care au rolul de a facilita miscarea si de a reduce frictiunea dintre suprafetele componentelor articulare (oase, tendoane si muschi). Bursita se manifesta atunci cand bursele se inflameaza, limitand capacitatea de miscare. Durerile vor fi din ce in ce mai mari si drept urmare vom refuza sa mai folosim articulatia umarului ajungand sa se blocheze).
Epicondilita sau cotul tenismenului
Suprasolicitarea musculara (care face supinatia palmei) de la nivel de antebrat duce la iritarea/inflamarea tendoanelor de la nivel de cot. Cele mai importante cauze ale epicondilitei laterale sunt suprasolicitarea musculara, tipul activitatii si miscarii, precum si varsta pacientului.
- Suprasolicitare musculara: epicondilita laterala are drept cauza principala suprasolicitarea unui muschi de la nivelul antebratului (muschiul scurt extensor radial al carpului). Atunci cand acest muschi este suprasolicitat, pot aparea rupturi la nivelul tendonului, iar acest lucru genereaza inflamare si durere.
- Tipul activitatilor si al miscarilor (actiuni repetitive): nu numai suprasolicitarea poate fi o cauza a aparitiei acestei afectiuni, ci si actiunile repetitive. Daca aceste activitati presupun si ridicarea de greutati, riscul aparitiei afectiunii este si mai mare.
Sindrom de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este o afectiune cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii.
Printre bolile sistemice care pot determina aparitia unui sindrom de tunel carpian se numara diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea si insuficienta renala cronica. Consumul excesiv de alcool precum si fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa.
De asemenea, STC poate sa apara dupa sau in sarcina, din cauza modificarilor hormonale care duc la acumulari hidrice in exces in tesuturi.
Alte cauze pot fi traumatismele de mana si antebrat (contuzii, luxatii, fracturi), care favorizeaza sau chiar produc sindromul de tunel carpian, tumorile sau chisturile sinoviale care pot genera compresiuni in canal si suprasolicitarea musculara.
Fracturile
Pot aparea in urma unei lovituri sau a unei cazaturi (din pacate pot aparea chiar si la un minim impact atunci cand pacientul are carente de minerale si vitamine).
Fracturile osoase sunt, de cele mai multe ori, rezultatul unor traumatisme. In acest sens, cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de traumele fizice, suprasolicitarea, si unele afectiuni, precum osteoporoza sau anumite tipuri de cancer.
Mai mult, oasele devin mai slabe direct proportional cu procesul de imbatranire, ceea ce le face mai predispuse la fractura.

Varsta la care pot aparea aceste probleme articulare
- La nivelul umarului: entorsa de umar este intalnita cel mai frecvent intre 16 si 35 de ani/tendinopatiile de supraspinos sau biceps pot aparea oricand dupa varsta de 20 de ani (iar daca discutam de sportivii de performanta poate aparea chiar si mai devreme), /umarul blocat sau PSH in general poate aparea dupa 35 de ani.
- La nivelul cotului: epicondilita sau cotul tenismenului - in general, oricine poate suferi de aceasta afectiune. Cel mai mare risc insa il prezinta persoanele care au varsta cuprinsa intre 30-50 de ani; iar daca discutam de sportivii de performanta, poate aparea chiar si in adolescenta
- La nivelul mainii: sindromul de tunel carpian poate aparea dupa varsta de 25-30 de ani
- Fractura de humerus/fractura de antebrat – pot aparea la orice varsta si au legatura cu un traumatism.
Simptome specifice
Tendinopatiile la nivel de umar
Durerea si disconfortul de la nivelul zonei afectate sunt cele mai comune simptome asociate cu tendinita calcificanta. Trebuie mentionat insa ca o treime dintre cei afectati nu observa nici un simptom.
In alte cazuri, simptomele sunt severe; cei care sufera de aceasta afectiune nu isi pot misca bratul, iar durerea ii poate impiedica sa doarma. Simptomele pot sa apara brusc sau treptat.
Entorsa de umar
- Umflare rapidă, uneori însoțită de modificarea culorii pielii
- Durere
- Echimoze
- Mișcare limitată în jurul articulației
- Incapacitatea de a o folosi în mod normal.
Epicondilita
- Durere
- Senzatie de arsura la nivelul cotului (in exterior)
- Imposibilitatea de a strange pumnul
- Afectarea membrului cel mai utilizat in activitate.
Sindrom de tunel carpian
In stadii incipiente apar simptome cum ar fi: amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul primelor patru degete de la mana, mai ales noaptea. In timp, prin agravare, amortelile si furnicaturile devin permanente si suparatoare, frecvent apare senzatia de mana grea si apar dureri pe timpul noptii care produc trezirea din somn.
In stadii mai avansate durerea devine permanenta si apare senzatia de arsura in degete. Deloc de neglijat este afectarea muschilor mainii care se subtiaza (amiotrofie) care provoaca slabiciune in mana, tremuraturi si neindemanare. Unii pacienti descriu senzatii de intepenire ale degetelor asociate cu necesitatea de dezmortire.
Fracturile
In majoritatea cazurilor, fracturile sunt foarte dureroase si, odata produse, conduc la dificultati in ceea ce priveste deplasarea sau miscarea segmentului afectat. Pe langa durerea specifica, mai apar o serie de simptome comune fracturilor, precum:
- inflamatie si sensibilitate la nivelul zonei afectate;
- echimoza (invinetirea zonei afectate);
- mobilitate anormala in focar;
- perceperea palpatorie de crepitatii osoase;
- netransmiterea miscarilor la distanta de focarul de fractura;
- intreruperea evidenta la inspectie sau palpare a continuitatii osoase;
- anomalii si deformari la nivelul zonei afectate, in situatiile in care apar modificari de pozitie la nivelul unui membru sau cand o parte a osului strapunge pielea.
Abordarea terapeutica la Empatio Kineto & Kids Iasi
Atunci cand pacientul ajunge in clinica noastra, indiferent daca vine trimis de un specialist medical sau din decizie proprie, se face o anamneza completa a pacientului: simptome, manifestare, stil de viata etc. Aceasta evaluare este facuta de coordonatorul Clinicii, Anamaria Besleaga si, daca este cazul, pot participa la evaluare si alti specialisti Empatio.
- In majoritatea patologiilor, tratamentul initial este de 1:1 pana in momentul in care pacientul este stabil. Fiecare pacient primeste un tratament adaptat afectiunii sau disfunctiei, gradului de efort pe care il poate sustine, varstei si, daca este cazul, comorbiditatilor prezente. In aceasta etapa sedintele de tratament pot fi in fiecare zi sau cu frecvente mai rare si se desfasoara doar in format pacient-terapeut.
- Dupa stabilizarea pacientului, terapia poate evolua catre sedinte de 1:2, sau in cazul in care pacientul opteaza, terapia poate ramane de 1:1 pe toata durata tratamentului.
- Copiii pana la varsta de 5-6 ani au parte de terapie doar 1:1, coordonata si asistata de fiziokinetoterapeuti cu expertiza in kinetoterapie pentru copii si bebelusi si aptitudini in a comunica empatic cu pacientii de varsta mica si foarte mica.
