Hernia de disc este ruptura discului intervertebral prin fisura caruia nucleul pulpos iese in afara granitelor acestuia. In zona toracica aceasta hernie poate comprima atat radacina nervoasa cat si maduva. Din acest motiv hernia de disc toracica poate cauza deficite motorii importante.

Diagnosticul precoce a herniei de disc dorsale permite minimizarea efectului negativ asupra sanatatii pacientului.

Particularitatile herniei de disc toracice


Hernia de disc dorsala este intalnita mai rar comparativ cu hernia lombara sau cervicala. Datorita cutiei toracice, coloana vertebrala prezinta o mobilitate mai mica in comparatie cu celelalte segmente. Unde exista mai putina miscare, “uzura” discului intervertebral este mai mica. Segmentul toracic al coloanei vertebrale este constituit din 12 vertebre, intre
care se afla discul intervertebral. Numerotoarea acestora se face de sus in jos, utilizandu-se literele Th (Thoracic) sau D (dorsal). Coastele se ataseaza pe vertebrele toracice prin intermediul articulatilor costo-vertebrale. Aceste articulatii sunt mobile, schimbandu-si permanent pozitia pe parcursul respiratiei. Hernia de disc toracica este denumita in functie de localizarea discului intre doua vertebre (ex. Th6-Th7). In dependenta de tipul si directia hernierii nucleului pulpos simptomele pot varia.

Figura 1

Figura 2

Simptomele herniei de disc dorsale


Daca hernia de disc toracica comprima maduva spinarii poate aparea mielopatia. Manifestarile clinice in acest caz nu vor fi limitate doar la sindromul radicular (compresia radacinii in regiunea dorsala) ci pot fi extinse si inferior, la nivel lombar.  Simptomele principale in acest caz sunt paraliziile si deficite ale sensibilitatii profunde. Uneori pot aparea tulburari ale organelor interne. Investigatia de electie este IRM care permite identificarea imagistica a compresii maduvei spinarii.

Mielopatia este rar cauzata de herna de disc, dar aceasta probabilitate trebuie luata in calcul pentru diagnosticul diferential.

Cum putem presupune ca durerea este cauzata de hernia de disc toracica?


Radacina iese din coloana vertebrala in apropierea discului intervertebral. Ulterior acesta se continua intr-o anumita zona a corpului asigurand inervatia corespunzatoare. Daca simptomele prezentate de pacient corespund zonei specifice ale nervului respectiv putem trage concluzia ca hernia de disc este cauza simptomelor. Daca acest lucru nu se intampla, medicul trebuie sa analizeze situatia pentru a identifica afectiunea generatoare de simptome.

Sindromul radicular este constituit din mai multe simptome. Este important urmatorul aspect – pacientul trebuie sa prezinte un cumul de manifestari clinice. Hernia de disc nu se poate manifesta doar prin durere.

Sindroame radiculare ale herniei de disc dorsale


Zonele de inervatie a segmentelor toracice

Hernia de disc D1-D2 provoaca durere in regiunea umarului, claviculei si axilei.

Hernia de disc D1-D6 se manifesta prin dureri care au traiect din spate in fata (ca un cerc). Poate imita dureri precordiale. La femei poate determina dureri la nivelul sanului.

Hernia de disc D7-D8 genereaza dureri circulare in zona inferioara a sternului. Poate fi confundata cu “dureri de stomac, ficat, colecist sau pancreas”. Este diminuat reflexul cutanat abdominal superior.

Hernia de disc D9-D10 se poate manifesta prin simptome localizate in regiunea subcostala si partea superioara a abdomenului. Uneori este acuta, similara unor crize de ulcer. Sunt diminuate reflexele cutanat abdominale mijlocii.

Hernia de disc D11-D12 – provoaca dureri in regiunea abdomininala inferioara. Poate fi confundata cu dureri menstruale, apendicita, afectiuni ale intestinului. Reflexele cutanate abdominale inferioare sunt diminuate.

Datele statistice indica aparitia frecventa a durerilor cauzate de hernia de disc la persoanele de varsta medie. In cazul tinerilor sau persoanelor in varsta, identificarea herniei de disc la examenul IRM nu exclude alte cauze care pot genera simptomele prezentate de pacient.

Pentru mai multe detalii vezi mecanismul aparitiei herniei de disctratamentul herniei de disc fara operatie.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj

Folosim cookie-uri pentru a va oferi o experienta optima. Navigand acest site, sunteti de acord cu folosirea acestora.