Sunt multiple discuții: încălțăminte ortopedică cu talpa și spatele rigid sau moale și elastică? 

  • Este importantă flexia în articulațiile de la baza degetelor pentru mișcarea fiziologică. Este necesară din mai multe motive atât pentru ergonomie cât și pentru formarea oaselor tălpii;
  • Dacă flexia este îngreunată sau imposibilă, organismul nu se va „lupta” cu aceasta, ci se va adapta. Ca rezultat se va dezvolta limitarea amplitudinii mișcării degetelor, în special degetul unu și deficit de împingere la mers;
  • Pentru înțelegerea corectă faceți un pas, respectiv împingeți la final cu degetul mare pentru a face următorul pas. Copilul va merge ca o broscuță în cazul în care talpa este rigidă;
  • Este riscul ca flexorii lungi și scurți ai degetelor să își piardă din funcție. Flexorii sunt mușchi extrem de importanți la copii, deoarece formează bolta plantară și torsiunea oaselor.


Pași utili care te vor sprijini în alegerea potrivită pentru încălțămintea copilului tău:

  1. Încearcă să îndoi încălțămintea cu o mână. E important ca talpa să se deformeze ușor, să fie un pic mai rigidă în partea din spate și moale în față.
  2. E necesar ca zona unde se îndoaie să fie în partea anterioară a acesteia, la nivelul bazei degetelor ( la 1/3 sau 1/4 a tălpii de la vârf).
  3. Când faceți punctul 2 nu trebuie să se întâmple nimic cu partea din spate. Este un indicator că încălțămintea își păstrează forma la mers.
  4. E important ca papucul să revină rapid la forma inițială după ce i-ați dat drumul.

Înainte de a cumpăra papucii încălțați copilul cu ei. După ce îl încălțăm, urmărim să se fixeze pe picior, să nu fie prea lați sau înguști. Copiii nu ne spun dacă se simt bine sau că există un anumit disconfort. Lăsați-l să alerge prin magazin, observați dacă se împiedică sau dacă pierde papucii. 

Cinci minute de observație = economisit multe ore de stres. 

La copiii mai mari este important să luăm în calcul și factorii: „îmi place”, „nu-mi place asta”, „vreau cu Spiderman sau LOL”.  Înainte să arătați încălțămintea testați-o. Astfel măcar alege din variantele optime, nu doar după design.