Nu știți? Așa se întâmplă de obicei: ce tratezi, de aia te îmbolnăvești.

Primele simptome că ceva nu-i în regulă au apărut cu o săptămână înainte: discomfort, limitarea mișcării în anumite poziții, durere locală. Am intuit ce se va întâmpla, dar am ignorat simptomele cheie (eram curios cum se simte pacientul în astfel de situație), să văd cum evoluează, cum se va manifesta. Toată echipa noastră este un obiect de studiu. Când spunem pacientului „știm ce simțiți” este adevărat, chiar știm: durerea de la compresia ligamentului, masajul pe „trigger”, depresia, atacurile de panică, „blocajele” le-am trăit, le-am tratat. Știm foarte bine cum se simte un pacient.

Revenind la istoria noastră: după o săptămână de „semnale” că nu este bine, m-am aplecat dimineața să ridic ceva de jos. Am înțeles că dacă voi continua mișcarea rămân acolo. Soția m-a certat: tratez atâția pacienți și nu am grijă de mine!

L-am sunat pe Ciprian, care era singurul ce avea o oră liberă în ziua respectivă, și i-am expus situația. După prima ședință de tratament, m-am putut apleca fără riscul să rămân blocat. S-a ameliorat. A doua zi, fiind sâmbătă, am mers la o piscină cu saună pentru suplinirea efectelor benefice ale tratamentului. Duminică a fost mai bine. Luni s-a ameliorat durerea lombară și a apărut o jenă la limita suportabilității în zona cervicală. Știam motivul: legăturile funcționale între lombar și cervical. Am revenit la încă o ședință la Ciprian și a fost mai bine după.

Acum, când scriu acest articol, suntem într-o zi de miercuri, durerea este suportabilă. Mai am nevoie de 1-2 ședințe și durerea de spate va trece. O fac vineri la Moscova, eram programat la tratament încă de acum câteva luni în urmă.

Cazul meu este „structural”. Adică ține de o problemă musculară și ligamentară. Astfel de patologii se tratează în 3-4 ședințe, cu efecte de durată pentru cel puțin 6 luni, dacă nu faci excese fizice. Din păcate, nu avem prea mulți pacienți de genul acesta, doar aproximativ 5%. De altfel, am fi o Clinică ce face „minuni”. 95% dintre pacienți sunt cu probleme mai grave, complexe și necesită un tratament adecvat, ca durată și efecte (pe termen scurt și lung).

Cu toții suntem diferiți!